Etupurjeet:
Kevyt tuuli
Genua 1
Genua 2
Rullagenua
Fokka
Myrskyfokka
Itsejalustava fokka

Isopurjeet ja spinaakkerit:Standardi-iso
Läpilatoitettu iso
Radial head /
Tri-radial
spinaakkerit


KILPAPURJEET

Laminaattikankaiset kilpapurjeet

Kilpapurjehtijan vaihtoehdot olivat aina 80-luvulle asti hyvinkin vähissä. Dacron oli ainoa varteenotettava kangasvalinta kilpapurjeiden materiaaliksi ja kehitys olikin jonkin aikaa melkein pysähdyksissä joskin kuitujen ominaisuuksia ja kutomistapoja kehitettiin.

Selvä läpimurto tapahtui kun siirryttiin polyesterikuidusta kevlarkuituun. Ongelmitta ei kehitys silloin kulkenut eteenpäin. Aramidikuitu (kevlar), joka vielä tänäkin päivänä on pääasiallinen kuitu isompien veneiden kankaassa, ei kestänyt auringonvaloa juuri nimeksikään ja jo muutaman viikon käytön jälkeen purje saattoi revetä omia aikojaan.

Mylar, joka on tuotenimi polyesterifilmille, osittain pelasti kevlarin koska keksittiin suojata kevlarkangas liimaamalla mylar filmi molemmille puolille niin että UV-säteily ei päässyt kankaaseen asti. Näin syntyi uusi tuoteperhe joka tänä päivänä kulkee nimellä laminaattikankaat.

Laminaattikankaissa ei siis ole enään kyse kankaasta vaan kankaan ja filmin yhdistelmä jotka ovat liimaamalla kiinnitetty toisiinsa. Ongelmia oli myös tämänkin tuoteen kanssa koska filmi ja kangas lähtivät jonkin ajan käytön jälkeen irtoamaan toisistaan ja purjeistä tuli hyvin nopeasti käyttökelvottomia.

Tänä päivänä delaminaatio-ongelmasta on kokonaan päästy ja laminaatteja kehitettäessä keskitytään lähinnä kuitujen ominaisuuksien parantamiseen. Uusia kuituja ovat mm. Spectra,Twaron,Vectran ja Dynema joilla on pyritty poistamaan kevlarin huonot ominaisuudet. Tässä onkin osittain onnistuttu ja yllämainittujen kuitujen UV-kestävyys tai taipumiskestävyys onkin parempi kuin kevlarin. Parannus on kuitenkin vain marginaalinen ja pitkälle kehitetty kevlar yhdistetty hyvään UV-suojafilmiin on edelleen yleisin ja paras laminaattikangasaine kilpapurjeita valmistettaessa.

Laminaattikankaiden myötä tuli myös leikkaussuunnittelijalle järkeviä vaihtoehtoja. Kankaiden ominaisuuksia voidaan kehittää melkeimpä kuinka tahansa ja eri kankaiden yhdistelmät tarjoavatkin tänään purjeentekijälle melkeimpä rajattomat mahdollisuudet tehdä juuri sellainen purje joka on Sinun tarpeisiisi sopivat. Neb-sailsissä käytämme purjeensuunnittelussa maailmankuulua SailMaker purjeensuunnitteluohjelmaa. Se on alunperin kehitetty American Cupin veneiden purjesuunnittelussa. Ohjelmaan kuuluu myös kirjoitekokoelma, johon on kerätty satojen eri purjeneulomojen käytännössä testattuja purjemalleja. Nämä maailmalla saadut kokemukset käytämme Sinun eduksesi purjeenvalmistuksessamme

Dacronkankaiset kilpapurjeet

Dacron kankaita on kilpapuolella kehitetty n. 40 vuotta. Tämän päivän dacron on moninkerroin jämäkämpi kuin alkuaikojen dacron ja kankaat ovat jo 10 vuotta olleet täysin tiiviit. Viimeistelyllä ja päällystämällä on saavutettu kangas joka melkein vastaa filmiä (mylar) mutta jonka repeämiskestävyys on aivan toista luokka johtuen siitä että kyseessä on edelleen kangas eikä filmi, joka pienestä alkuhaavasta repeää läpi koko purjeen.

Dacron kankaita on monenlaisia ja niiden jousto ja käyttöominaisuuksia säädetään jälkikäsittelyllä jolloin saadaan kankaaseen sisäänrakennettua tarkalleen ennalta määritellyt ominaisuudet. Kilpadacron soveltuu parhaiten jollien purjeisiin ja isompien veneiden isopurjeisiin joissa kankaan jousto-ominasuuksia voidaan hyödyntää.

Kilpadacron puolella on uusi polyesterikuitu tullut markkinoille jonka ominaisuudet muuten ovat tuttua dacronia mutta jousto n. 2,5 kertaa pienempi kuin perinteisessä dacronissa. Tämä kangas on tarkoitettu niille venetyypeille joihin laminaattikankaat eivät sovellu tai joissa laminaattikankaat ovat luokkasäännöissä kielletty. Pentex on kuitenkin niin uusi, että vielä ei osata sanoa sen pitkäikäisyydestä mitään muuta kuin että tähän astiset kokemukset osoittavat sen olevan muilta ominaisuuksiltaan dacroniin verrattavissa ja se tullee syrjäyttämään perinteisen dacronin muutaman vuoden sisällä.

Tarkempia tietoja kankaista ja niiden ominaisuuksista löydät valmistajien www sivuilta joita ovat mm. seuraavat: www.dimension-polyant.de tai www.sailcloth.com tai www.contendersailcloth.com. Myös dacron purjeissa voidaan hyödyntää Sailmaker ohjelmaa jonka avulla voimme kehittää huippupurjeita maailmalla hankittujen kokemuksien pohjalta.