Takaisin
valikkoon

Miksi tarvitsen uusia purjeita?

Purjeentekijäsi suunnitteli parhaan muodon purjeeseesi ottaen huomioon veneesi, käyttötarkoitus ja olosuhteet joissa purjetta käytetään. Purjetta suunniteltaessa valittiin kangas joka parhaiten sopi käyttötarkoitukseesi silloin kun purje oli uusi. Ajan myötä kangas on virttynyt ja menettänyt sen kimmoisuuden joka sillä alussa oli jolloin purje on myös menettänyt osan alkuperäisestä muodostaan. Tämä muutos vaikuttaa purjehdusmukavuuteen seuraavasti:

Isopurje tulee pussikkaammaksi aiheuttaen enemmän kallistusta, vähemmän vauhtia ja aikaisemman reivaamistarpeen.

Etupurje tulee myös pussikkaammaksi ja heikentää nousukykyä jolloin on käännyttävä useammin.

Purjeen suurin pussi siirtyy taaksepäin joka aiheuttaa enemmän kallistusta ja sortoa samalla kun eteenpäin vievä voima pienenee.

Purjeesi liikit "putoavat" tai lepattavat joka pinentää nousukykyä samalla kun puuskissa purje päästää vedon pois niin että vene ei kiihdy.

Lyhyesti: venyneet purjeet ovat = enemmän käännöksiä, enemmän reivaamista, enemmän kallistumista, huonompi vauhti = pienempi purjehdusnautinto

Koska tarvitsen uuusia purjeita?

Kun huomaat, että vene ei käyttäydy niin kuin olisit halunnut se todennäköisesti johtuu purjeista. Kilpapurjehtijat vaihtavat purjeita jopa yhden kilpailun jälkeen mutta matkapurjehtija luonnollisesti voi käyttää purjeitaan huomattavan paljon pitempään. Koska Sinun olisi vaihdettava uusiin purjeisiin on tietysti riippuvaista vaatimustasostasi, mutta selvää on, että on turha sijoitta kymmeniä tuhansia euroja veneeseen jonka olennasin osa ei toimi toivotulla tavalla.