Takaisin
valikkoon

Kuinka saan mahdollisimman paljon irti uusista purjeistani?

Kirjallisuutta purjeiden säätämisestä ja trimmaamisesta löytyy paljon. Myös matkapurjehtijan on syytä tutustua purjeiden trimmaamisen perusasiohin ennekuin käyttää uusia purjeitaan. Tärkeätä on muistaa, että uudet purjeesi ovat eri muotoiset kuin vanhat ja on todennäköistä, että joudut muuttamaan skuuttipisteitä, merkitsemään nostimesi uudelleen ja käyttämään toisenlaisia kireyksiä nostimissasi. Alla muutama vinkki kuinka voit pidentää uuden purjeesi käyttöikää.

Toimenpiteitä ennenkuin käytät uusia purjeita:

Suojaa teipillä kaikki sokkatapit ja g-renkaat sekä mahdolliset terävät kulmat. Erityisesti kaidevaijereitten päät ovat purjeentuhoajia numero yksi.

Laminaattipurjeissa pitää olla levittäjien suojakankaat. Purjeneulomo ei aina tidä levittäjien tarkkaa sijaintia mutta neulomosta saat suoja kankaat jotka on tehty numeromateriaalista ja liimattavissa oikeaan kohtaan.

Levittäjien päät on suojattava tai teipattava niin että purjeeseen mahdollisesti koskettava osa on pyöristetty ja pehmeästä materiaalista.

Purjehdittaessa:

Lepattaminen murtaa sekä kankaan että kankaan pinnoitteen. Älä anna purjeen lepatta enemmän kuin on pakko. Pidä aina pieni veto purjeessa vaikka rullaat tai reivaat purjetta. Vältä moottorilla-ajoa silloin kuin purje on ylhäällä. Pidä skuutti kireällä jos joudut käyttämään moottoria purjeen ollessa ylhäällä.

Älä käytä purjetta kovemmissa tuulissa kuin mihin se on tehty ja reivaa ajoissa. Tuulen noustessa voima purjeissa lisääntyy huomattavasti ja ylikuormitus saattaa venyttää purjeen niin, että alkuperäinen muoto kärsii.

Ole tarkkana nostimen kireyden kanssa. Etenkin laminaattipurjeet ovat herkkiä ja pieni "makkara" etuliikin tai mastoliikin kohdalla kielii liian kireästä nostimesta.

Älä päästä genoaa nojaamaan levittäjiin ja vantteihin käännettäessä ja varo ettei kaidetolppien päät jää kiinni alaliikkin kiristäessäsi purjetta seuraavalla halssilla.

Maissa:

Mikäli purjeet jää puomille tai kannelle ne on aina peitettävä (auringonvalo heikentää kangasta huomattavasti). Peitteen tulee olla hengittävää kangasta (esim. markiisikangas) jotta purjeet voivat kuivua kankaan alla. Isopurjeesta on syytä löysätä puomiliikkiä ja rullagenuasta nostinta jotta ei purjetta rasiteta turhan silloin kun se on käyttämättä.

Purjeita pitää joko rullata tai taittaa ei "rututtaa".

Spinakkereita on tärkeätä kuivata koska nailon kangas imee vettä ja tulee raskaaksi samalla kun homehtumisen vaara on ilmeinen. Älä kuitenkaan kuivaa purjeita antamalla niiden lepattaa. Älä kuivata purjeita pidempään kuin tarpeellista koska aurinko vaikuttaa myös nailon kankaseen heikentävsti.

Tarkasta onko purjeissa kulumia tai repeämiä. Pieniä kolhuja voi korjata liimakankaalla mutta on parasta korjata pienetkin viat heti, ennekuin niistä tulee isoja.